Kvinnelige tryllekunstnere

kvinnelig tryllekunstner med kort

Kvinnelige tryllekunstnere

Ordet i seg selv, «tryllekunstner», lyser egentlig at vi snakker om en mann. Ingen har vel hørt om «tryllekunstnerinne». Har du egentlig noen gang vært på et trylleshow hvor kvinnelige tryllekunstnere er headlineren? Mulignes, men sansyngligvis ikke. Eller aldri.

Kvinnelige tryllekunstnere - Ekaterina Dobrokhotova

Ekaterina Dobrokhotova – russisk kvinnelig tryllekunstner

Pussig nok er antall tryllekunstnere forholdsvis høyt, særlig internasjonalt. Men tross dette, er antall kvinnelige tryllekunstnere så og si ikke-eksisterende. Sant nok ser vi mange kvinnelige på scenen sammen med en tryllekunstner, som medhjelpere, men som den utøvende tryllekunstneren er det et fåtall gode eksempler på. Historisk sett ble mange kvinner som utøvde illusjoner og tilsvarende aktiviteter sett på som hekser og brent på bålet, men den tiden er vel forbi? Det er foretatt noen studioer på området, og det viser seg at rundt kun 5% av miljøet idag består av kvinner. Hva skyldes egentlig dette?

 

Bakgrunn

Men hvorfor er det slik at det er få kvinnelige tryllekunstnere? Noen vil helt sikkert dra kortet som det står «kjønnsulikheter» og skylde på dette. Dette er jo selvsagt bare tull, men dette med kjønn og trylling gjennomsyres fra mange områder. Se bare på tryllebøker. De er ofte skrevet av og kun for menn. De er menn i alle illustrasjoner, tematikk skildres med utgangspunkt i at lesere er menn og det kvinnelige aspektet nevnes overhodet ikke. Mange tricks, ihvertfall historisk sett, er basert på gode gamle rekvisitter som flosshatt og svarte dresser i ulike slag. Selv ikke her er det et godt utgangspunkt for kvinnelige tryllekunstnere.

Men dette forklarer ikke helheten i problemet. Det er mange andre slike eksempler hvor historikken har vært at yrket har vært mannsdominert, men idag fremstår helt annerledes. Mye av grunnen ligger nok i historikken, og at det faktisk var velstående menn som fremsto med magiske evner og krefter. Kvinnene brant man på bålet som hekser. Dette er et yrke hvor det på ingen måte ligger noe fysisk grunn til at kvinnelige tryllekunstnere ikke skal bli like etablerte og profesjonelle som menn. Man skulle faktisk heller tro at kvinner burde ha et bedre utgangspunkt. Noen vil kanskje kverilurere her med at kvinner f.eks har mindre hender, og har andre utfordringer enn menn i f.eks kortmagi, men dette forklarer ingenting i det store og hele.

Revolusjonen

Når den industrielle revolusjonen kom, oppstod også en gullalder for hemmelige klubber og sosieteter, og disse var ofte «men only» klubber. En av disse var faktisk «Society of American Magicians» i New York. Houdini var en av driverne bak denne klubben, som var et sted man kunne studere magi. Men, kun for menn.

Derfor må man likevel kunne stille et ærlig spørsmål, – er kvinnelige tryllekunstnere villige nok til å kjempe mot alle hindre som ligger der, for å konkurrere med tusenvis av mannlige tryllekunstnere? Mange mannlige tryllekunstnere er allerede meget godt etablert, og har sitt publikum. De er også de som har forfattet hvordan trylling, magi og denne form for underholdning skal være. Passer dette egentlig kvinner? Tørr man ta utfordringen i å endre dette?

Man kan kanskje også tiltrekkes til den sansynlighet at det er færre damer innen denne bransjen, enkelt og greit fordi kvinner rett og slett er mindre interessert i magi og trylling. Se bare på barn, som helt uten historikk tiltrekkes av interesser og hobbyer. Hvor mange jenter tiltrekkes til trylling og magi? Erfaring fra tryllekunstnere som lærer bort trylling sier at jenter opp til en alder på ca 10 kan være like interessert i trylling som gutter, men så faller interessen drastisk. Dette er neppe tilfeldig.

Livsstil er kanskje et viktigere moment. Det typiske livet til en aktiv tryllekunstner idag, baserer seg på mye reise og borte fra hjemmet. Hvor appellerende er det for kvinner flest? Og mens vi mannlige tryllekunstnere har helter og rollemodeller innen bransjen, – hvem har de kvinnelige tryllekunstnere å se opp til?

 

Kvinnelige tryllekunstnere i Norge

I Norge er det omtrent 300-400 registrerte tryllekunstnere i foreninger som Magiske Cirkel Norge, Den Magiske Ring og FAMIT, men kun et fåtall av disse lever i en viss grad av magien og tryllingen. Likevel har vi noen godt etablerte kvinner blant disse, hvor man blant annet kan nevne Kristine Hjulstad og Tryllemette. Jeg kunne nevnt flere, men det vil uansett ikke forandre fakta om antallet av kvinnelige tryllekunstnere.

 

Fantastisk nivå i verden

På verdensbasis finnes det en rekke ekstremt gode tryllekunstnere. De færreste av folk flest har nok hørt om dem, men navn som Juliana Chen, Ekaterina Dobrokhotova, Charlotte Pendragons, Joanie Spina, Magic Babe Ning og Lisa Menna er veldig godt kjent i miljøet vårt. KBlog har forøvrig en flott oversikt over de 20 mest kjente kvinnelige tryllekunstnerne i verden.