Den livsfarlige Kulefangsten

Kulefangsten

Den livsfarlige Kulefangsten

Kulefangsten

En av de farligste tryllekunstene gjennom historien er «Bullet Catch», eller den livsfarlige Kulefangsten om du vil.

Det er nok unødvendig å nevne det, men alle elsker et godt show, særlig hvis det er originalt og kreativt. Og hva kan være mer interessant og fengende enn å se en profesjonell tryllekunstner demonstrere fantastiske, kanskje livsfarlige, effekter? Noen tricks er faktisk så bra at man nesten må tro på magien i seg selv.

En god tryllekunstner har en liste over spesielle og gode effekter, som imponerer et skeptisk publikum. Likevel finnes det tricks og effekter som er såpass farlige at ikke enhver tryllekunstner er istand til å utføre dem.

Mange av oss har også sett filmer hvor enkelte tryllekunstnere utfører kulefangsten. En publikummer blir invitert opp på scenen, blir gitt et ladd våpen som de skal skyte tryllekunstneren med. Tryllekunstneren skal fange kulen med tenna, hånda eller andre kroppsdeler. Trickset er fantastisk når utført korrekt, og krever store forberedelser og ikke minst, ferdigheter. Selv om trickset i seg selv ikke burde være farlig å utføre, har faktisk kulefangsten drept 12 personer som prøvde å utføre effekten.

I Norge er det knapt nok noen som har utført eller utfører dette trickset. Mest kjent er Jan Crosby, som på sin webside, skriver følgende om trickset;

Dette er et svært farlig artistnummer dersom det utføres galt. Hele 47 artister er drept under utførelsen av nummeret, og et uttall er livstruende såret. Jeg har selv to ganger blitt skudd og nær drept. Dette er et nummer jeg utførte første gang i 1972, men gjør det ikke lenger så ofte, men jeg gjør det……

Det er tusen ting som kan gå feil i dette trickset. I noen tilfeller kan våpenet være feil ladet eller håndteres feil av publikum. Selv Houdini, som var kjent for å utføre de mest avskrekkende illusjonene, turte ikke å utføre kulefangsten, da han var bekymret for sin egen sikkerhet. Det i seg selv sier litt om hvor komplisert og farlig denne illusjonen er.

I dag kan vi se kulefangsten på TV og flere større filmer. Men i flere land har faktisk kulefangsten blitt ulovlig å fremføre på live tv. Det sies at du skal være spesielt rask og ha ekstreme ferdigheter for å utføre trickset perfekt. Det er vel unødvendig å nevne at dette ikke er et tricks du øver på hjemme i din egen stue. Denne illusjonen har tatt nok liv.