Trollmann eller tryllekunstner?

trollmann eller tryllekunstner

Trollmann eller tryllekunstner?

Er man en trollmann eller tryllekunstner dersom man utøver en tryllekunst

Er man en trollmann eller tryllekunstner dersom man utøver en tryllekunst?

Hvis du noen gang har sett en tryllekunstner opptre, har du også helt sikkert lurt på hvordan han får til det han gjør. Hva er det som skiller han eller henne fra alle andre rundt oss. Tross alt, noe av det som blir utført virker alt for realistisk til å være illusjoner av noen form. Er han en trollmann eller tryllekunstner? Det er vanskelig å tro at han bruker noen form for overnaturlige krefter, og mange av oss har den lille guttefølelsen inne i oss som sier at alt vi har sett, er 100% ekte.

 

Overnaturlige krefter

Når det er sagt, vil man ofte likevel tro på overnaturlige krefter. Mange der ute velger å tro at en tryllekunstner faktisk er en trollmann, som kan gjøre ting som ingen andre kan. Man glemmer at trylling og magi gjerne er som hvilken som helst annen kunstart eller evne man måtte ha interesse og ekspertise innen. Det en tryllekunstner gjør, vil alltid være basert på ferdigheter i en eller annen form. Evnen til å formidle en illusjon. Mange vil kalle dette tricks, men det blir ofte en veldig forenklet beskrivelse av ekspertisen mange innehar. Men uansett hvordan man ser på det, og uansett hvor sofistikert en effekt eller illusjon måtte være, gjør det på ingen måte en tryllekunstner mirakuløs. Hvorvidt man er en trollmann eller tryllekunstner avhenger faktisk også av hva du legger i de ulike begrepene.

 

Trollmenn i gamle tider

I gamle dager, hvor mange fortsatt ikke kunne verken lese eller skrive, hadde tryllekunstnere en helt annen posisjon og rolle i samfunnet. De kunne ofte bruke sine ferdigheter til å etablere frykt og respekt for autoriteter. Mange av disse ble ansett som verdige personer, som ofte ble akseptert i det kongelige miljø. Trylling pleide å være noe mørkt, overnaturlig og som beviste styrke, makt og posisjon.

Nå derimot, i moderne tider med innovativ teknologi og veldig utviklende løsninger, er situasjonen en helt annet. Vi vet at en tryllekunstner som utfører de mest fantastiske tricks på en scene eller på tv, aldri vil kunne bruke de tilsynelatende samme kreftene eller egenskapene til å utføre ekte mirakler. Han vil aldri kunne kurere sykdommer eller å gjøre metall om til gull. Fra å ha vært ansett som en trollmann tilbake i tid, er han nå «kun en tryllekunstner». Uten at det egentlig forandrer noe som helst for folk flest.

Likevel er det mange som fortsatt tror at tryllekunstnere har evner som ingen andre har. Det er lett å forklare det slik. Sannheten er derimot at han helt sikkert har evner som alle andre kunne hatt, men som han har valgt å utnytte og bli ekspert på, for å fremstille magi, trylling og underholdning. Når det er sagt, – en trollmann er historisk sett faktisk kun en svindler, men de brukte sine ferdigheter til å lure folk inn i en illusjon om at de hadde overnaturlige evner.

 

Trollmann og tryllekusnter

Så trollmann eller tryllekunstner? Det har ingen betydning. Kanskje er man begge deler? En god tryllekunstner er uansett like underholdende. De aller fleste tricks vil sette deg fullstendig ut, og du vil ønske å se det om og om igjen. Så, slapp av, ny opplevelsen av en god tryllekunstner og hans underholdningsverdi. Alt du ser på en scene er ment for å lure deg og dine sanser, og få det til å tro at det er trolldom du faktisk ser. Det er ingenting som heter at man ikke tror på trylling. Det er hva det er. Illusjoner lagd for å underholde og skape situasjoner som nettopp får deg til å revurdere din opplevelse av realiteten.