Mentalist eller tryllekunstner

tenkende mentalist

Mentalist eller tryllekunstner

Er man en mentalist eller tryllekunstner når man underholder? Du har helt sikkert hørt om mentalister, og du har hørt om tryllekunstnere. Og som folk flest, tror du sikkert disse er akkurat det samme. Men fakta er noe helt annet. Men for å forstå forskjellen, må vi se på hva de enkeltvis er.

mentalist-eller-tryllekunstnerNærmagi

Close-up tryllekunstnere, er tradisjonelt artister som gjør tricks og effekter som krever fingerferdighet. Selv om mye closeup også kan gjøres uten spesielt utøvet fingerferdighet, er det ofte dette som gjenkjenner gode tryllekunstnere som gjøre nærmagi, eller closeup som vi kaller det. Ofte bruker de kort, mynter eller andre kjente rekvisitter fra hverdagen. Det finnes flere andre typer av tryllekunstnere også, som scene, standup, barneunderholdere og andre, og felles for dem alle er at de benytter ferdigheter, tricks og villedning for å oppnå sine effekter. Humor er også ofte mer og mer brukt, ikke bare fordi man skal fremstå morsomt, men også som et virkemiddel for å oppnå sine effekter.

 

Mentalist

Mentalister derimot opererer på et helt annet plan, og underholder ved å presentere en slags mental prosess, gjerne ved å kalle det «uvanlige ferdigheter». Mentalister baserer seg ikke typisk på bruk av fingerferdighet, men heller psykologi og psyologiske grep for å oppnå sine effekter. Ofte kan en tilskuer som hjelper en mentalist bli mer engasjert av mentalisten, enn hva en tilsvarende tilskuer blir av en tryllekunstner. I show med mentalister kan man ofte oppleve bruk av hypnose, telepati, klarsynthet, spådom eller forutsigelser. Det skal sant sies at man på ingen måte må sette likhetstegn mellom en mentalist og en som påstår å kunne ha ferdigheter innen spådom og klarsynthet, men det er en helt annen diskusjon.

 

Book din underholdning

Så, mentalist eller tryllekunstner, avslører seg også litt på hvordan effekt man ønsker på sine effekter. Tryllekunstnere streber ofte etter wow-responsen fra sine tilskuere, mens mentalister med sine spesielle ekspertise streber etter den helt umulige situasjonen. Og som ofte gir en helt annen type av respons fra publikum.

Mens tryllekunstnere vokser på trer, er en god mentalist veldig vanskelig å finne. Med stor sansynlighet fordi deres ekspertise er veldig kompleks og for mange utrolig vanskelig. Nå skal det likevel nevnes at gode tryllekunstnere, ikke nødvendigvis vokser på trer.

Dessverre ser vi at det å kombinere mentalisme og trylling blir mer og mer populært, noe som dessverre går på bekostning av begge genre. Det blir ikke nødvendigvis en bra tryllekunst, og heller langt fra en god opplevelse av mentalisme. Det å være mentalist eller tryllekunstner burde være et mer definert valg av mange, istedet for å kombinere noe som hører best hjemme hver for seg.

Så når du booker underholdning, sørg for at du er bevisst på dine valg. Om du ønsker å booke en mentalist eller tryllekunstner kommer helt an på hvilken type underholdning du ønsker. Dette er veldig forskjellig, og typene som fremfører det er også særdles ulike.