Er trylling kunst eller ikke?

hva er kunst skøyteløper

Er trylling kunst eller ikke?

Kunst eller tryllekunst?

En person som utøver trylling og magi, kalles gjerne en tryllekunster. Noen har valgt å kalle seg illusjonister eller andre avarter av begrep. Likevel faller de inn under samme gruppering av artister. Er trylling kunst, – nødvendigvis? Publikum og mennesker verden over, elsker trylling og magi. Sikkert av mange ulike grunner, men i det store bildet sikkert fordi det både er fascinerende og spennende. Men igjen, er trylling kunst?

Er trylling kunst

Hva er kunst?

La oss se hva Wikipedia skriver om kunst;

Kunst kan defineres som et fantasifullt og nyskapende, estetisk kulturuttrykk for indre eller ytre opplevelser. Betydningen av og hensikten med kunst har variert gjennom tidene og definisjoner og begreper har vært, og er, tilsvarende omdiskutert. <…> Kunst i videste forstand står derfor for en spesiell ferdighet, en oppøvd evne eller dyktighet på vidt forskjellige felter. <…> Det finnes i kunsten to hovedgrener. Den første har som mål å gjøre publikum lykkelige i den perioden verket sanses. Denne grenen betegnes gjerne som underholdning. Den andre har som mål å finne erkjennelse om hva det er å være menneske. Denne grenen karakteriseres oftest som kunst.

Nå skal man ikke nødvendigvis sette likhetstrekk mellom Wiki og fakta, men det er ihvertfall et veldig godt utgangspunkt når man skal se på hvorvidt trylling er kunst eller ikke.

 

Tja, trylling er kunst

Vi er alle forskjellige, og vi har alle ulike meninger og tolkninger av slike begreper. Siden trylling og magi i det elementære handler om å skape illusjoner som ikke nødvendigvis kan forklares med logikk, snakker vi om å utføre en dyktighet eller ferdighet på et visst felt.

Kun dyktige og profesjonelle tryllekunstnere kan fremstille magi og trylling som ekte kunst, eller på en eksepsjonell bra måte. Du kan ikke uten videre tegne en smiley på et ark og kalle det for kunst. Men du kan lage et fantastisk maleri med samme smiley, og kalle det kunst. Det samme gjelder trylling. Du kan ikke uten videre gjøre et tricks, og kalle det kunst. Ergo, du kan på ingen måte heller kalle deg tryllekunstner fordi du kan en rekke tricks du har lært deg på YouTube eller DVD. Og det har heller ingenting med ansiennitet å gjøre.

Dette er en vanskelig diskusjon, nettopp fordi man ikke er enige om hva kunst faktisk er. Hadde det vært krystallklart, hadde diskusjonen vært unødvendig. Noen vil påstå at kunst kun er noe man ikke kan lære, men som er medfødte evner og ferdigheter, noe som vil være å dra det vel langt. Mange vil hevde at trylling er like mye kunst, som det å male er en kunst. Men, selv om en kan å male, trenger man ikke å være en kunstner. Og skulle man mene at trylling ikke er kunst, kan man likevel påstå at enkelte som fremfører trylling kan kalles en artist. Og en artist er vel en som utfører kunst?

Når du kan få folk til å gråte, le, bli sint eller fremprovosere en følelse, så har du ferdigheter som fort kan falle inn under kategorien kunst. Dessverre kan jo slike reaksjoner også være et resultat av slett arbeid, og på ingen måte en kunst i seg selv.

 

Konklusjon

Er trylling kunst eller er det ikke? Dette er et tema man kunne skrevet et tre-binds leksikon om, så noe svar får du neppe her. Men jeg kan begi meg ut på en konklusjon som oppsummerer noen av mine tanker rundt teamet ihvertfall. Selv om en slik konklusjon er vanskelig, så tror jeg denne ville være forholdsvis dekkende for min del;

Trylling er kunst, dersom det er fremført av en profesjonell artist.

Og med det har jeg vel egentlig bare flyttet definisjonsspørsmålet på «Er trylling kunst» fra «Hva er kunst», til «Hva er en profesjonell artist». Men, vi fikk ihvertfall belyst tematikken.